Csak a papír a lényeg? – Az engedély nélkül működő iskolákról

7Milyen suliban tanulhatta vajon a szakmát a képen látható “mesterember”? Nagy valószínűséggel semmilyenben, de a hazai felnőttképzés visszásságait ismerve, azon sem lepődhetnénk meg, ha kiderülne, hogy van papírja a végzettségéről. Bizonyos körökben rátermettnek, talpraesettnek, ügyesnek számít az, aki a bürokráciát megkerülve jut hozzá valamilyen előnyhöz, vagy éppen vállalkozóként maga juttat hozzá másokat.

Akadnak, akik azt gondolhatják, hogy “csak legyen meg a papír, a többi nem számít”.  Pedig a mellékelt fotó is igazolja, hogy a szakmai végzettség nem pusztán a papír megszerzéséről szól. (Kép forrása: Villanyszaklap)

Megfelelő szakértelem nélkül súlyos károkat okozhat valaki, legyen szó villanyszerelésről, szabás-varrásról, vagy éppen sportedzői tevékenységről. Nem véletlen, hogy a szakképzés területe jogszabályokkal, engedélyekkel, sokszor fölöslegesnek tűnő bürokráciával meglehetősen jól körül van bástyázva. Mégis vannak, akik a “Megoldjuk okosba’ ” szemléletet vallják, becsapva ezzel sokakat. Egy ilyen példát járok körül az alábbiakban, remélhetőleg sokunk okulására.

A felnőttképzésről szóló 2013. évi törvény (Fktv.) egyértelműen rögzíti, hogy mely esetekben kell egy képzést szervező intézménynek, vállalkozásnak engedéllyel rendelkeznie. Azt gondolhatnánk, hogy a törvény hatályba lépése óta eltelt közel három év, az időközben lezajlott nagyszabású ellenőrzések már kellőképpen megtisztították a piacot, és aki OKJ-s képzések után keresgél, ma már nem futhat bele kontárokba. Nos, ez sajnos nem így van. A tevékenységüket szabályosan végző képzők bármelyike kapásból fel tud sorolni jónéhány olyan céget, amely a képzésben részt vevők megtévesztésére alapozza a bevételét.

Tegye fel a kezét, aki szeretne álmatlanul forgolódni amiatt, hogy vajon mikor bukik le az engedély nélkül, vagy szabálytalanul működő képzés-, illetve vizsgaszervező, mikor vizsgálják felül a kibocsátott bizonyítványokat!

Itt egy példa arra, hogy miért kell körültekintően megválasztani az iskolát: önmagában a képző ismertsége, az, hogy lépten-nyomon hirdeti magát, még nem garancia a szabályos működésre. (Tippek az iskolaválasztáshoz egy következő blogbejegyzésben lesznek olvashatók.)

AZ ÁLLATORVOSI LÓ

Fitneszedzőket képező intézmény vezetőjeként eléggé meglepődtem az alábbi hirdetés láttán:

edzotanfolyam
A honlapon való további böngészés alapján nem kérdés számomra, hogy ez a “képző”  a “Szabálytalanul és Engedély nélkül tevékenységet végző Képző intézmények Állatorvosi Lova” (továbbiakban: SzEKÁL Kft.) címért kiált. A tapasztalataimat az alábbiakban osztom meg annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló képzők által felállított csapdákat az OKJ-s képzéseket keresők sikeresen elkerüljék, a leendő képzők pedig okuljanak belőle, hogy hogyan nem szabad.

Testépítés-fitnesz Edző tanfolyam/Személyi edző ‒ olvasható a hirdetésben. Első probléma: ilyen elnevezéssel hivatalos tanfolyam nem létezik. AZ OKJ-s képzési jegyzékben szerepel ugyan Sportedző képzés, amely iskolarendszerben két év alatt elvégezhető, iskolarendszeren kívül (felnőttképzésben) pedig minimálisan 800-1000 órát ír elő a kormányrendelet (25/2016. (II.25.) ). Továbbá létezik egy 200-250 órás felnőttképzésben megszerezhető  részszakképesítés Sportoktató címen.

Mindjárt megnézzük, hogy vajon “mire gondolt a szerző” (SzeKÁL Kft.), de előbb időzzünk el azon, hogy a fentebb részletezett képzéstől “/” jellel elválasztott  Személyi edző kifejezés vajon mit jelent. A “/” jel  az írott szövegben a vagylagosságot jelenti (ld. még: Wikipédia). A hirdetést tehát úgy kell értelmezni, hogy testépítés-fitness edző tanfolyamot vagy személyi edzőt kínálnak a látogatónak? Aki esetleg nem elég fitt a tanfolyamhoz, az kaphat a felkészüléshez személyi edzőt? Esetleg választani lehet a testépítés-fitness edzői és a személyiedző-tanfolyam között (vagy-vagy)? Az előbbi vicces, és nyilván nem erre gondoltak, az utóbbival az a baj, hogy a két tanfolyam még akkor sem egyenértékű, ha feltételezzük, hogy az előbbi egy szabályos OKJ-s képzést  takar. Merthogy a személyi edző OKJ-s képzés egy úgynevezett emeltszintű szakképesítés-ráépülés, amely megkezdésének feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen valamilyen releváns (rész)szakképesítéssel – pl. sportedzői vagy sportoktatói –, vagyis előbb mindenképpen el kell végezni az előbbit ahhoz, hogy az utóbbira jelentkezhessen valaki, úgy nem megy, hogy vagy-vagy… Melyik a rosszabb, ha ezzel tisztában vannak SzEKÁL-éknál, avagy ha nem…?

“EXTRA” OKJ-S KÉPZÉSEK

Az imént elemzett hirdetés párja is felbukkan a vizsgált oldalon, az “aerobik edzői” tanfolyam, amire gyakorlatilag ugyanazok az észrevételek vonatkoznak, mint a testépítés-fitness edzőire: nem létezik hivatalosan ilyen nevű, államilag elismert (OKJ-s) tanfolyam. Mi a baj ezekkel a hirdetésekkel? Leginkább az, hogy megtévesztőek. Nem egyértelmű, hogy milyen tanfolyamot reklámoznak. Ha OKJ-s képzést hirdet valaki, azt azon a néven kell hirdetnie, ahogyan az az OKJ-s képzési jegyzékben szerepel (feltüntetve az OKJ-azonosítót és az intézmény képzési programjának az engedélyszámát is). Nem OKJ-s, nem engedélyezett képzést pedig nem lehet OKJ-s képzés nevéhez hasonló, megtévesztésre alkalmas névvel hirdetni, továbbá ezeket el kell különíteni az OKJ-s képzésektől (Fktv. 7/A., B. §-ok).

Kissé lejjebb görgetve az oldalt, megbizonyosunk arról, hogy a SzEKÁL Kft. OKJ-s tanfolyamokat kínál, bár azonosító- és/vagy engedélyszámok továbbra sincsenek:

extra

Most nem akadok fenn azon, hogy mit is ért a hirdető a “Nemzetközileg elismert”, valamint az “Extra okj-s” kifejezések alatt, sem azon, hogy a Fitness instruktor és a Csoportos fitness instruktor képzések esetében mit jelent az, hogy “alapfok” (ha létezne ezekből a képzésekből alapfok, akkor kellene, hogy létezzen közép- meg felsőfok is, de nem létezik). Hagyjuk, keressük inkább meg a hirdető felnőttképzési engedélyének a számát.

SZABAD-E ÉKESKEDNI A MÁS TOLLÁVAL (ENGEDÉLYSZÁMÁVAL)?

A felnőttképzést folytató intézmény köteles az engedéllyel rendelkező képző intézmények nyilvántartásában szereplő nyilvántartási számát jól látható módon feltüntetni, mondja a törvény (Fktv. 17. §). Engedélyszámot a nyitóoldalon nem találunk, helyette az alábbi mondatot olvashatjuk: “A képzés intézményi  hátteréről a felnőttképzési engedély  számokról a “Sportedzői tájékoztató” menüpontban kap részletes információt .”

Miért pont ott, miért pont ott… Mindegy, a lényeg, hogy megvan!

Ami megvan, az a következő szöveg (szó szerint idézem, a hibákat is benne hagyva, csak a cégneveket cseréltem ki benne):

Kedves Sportbarát ! A “SzEKÁL Kft.” oktatói tapasztalatára építve, az “IOFkC Zrt.” (E-0000../2013) Sportedző (OKJ 54 813 02) képzést indít. A választható sportágak : Testépítés – Fitness , Személyi Edző és  Aerobic/ E-0000…/2013/A093  Aerobic  , E-0000../2013/A132  Testépítés – Fitness

Olvasható tehát egyrészt a hirdető, másrészt egy Ismert Országos Felnőttképzési Cég (hívjuk IOFkC Zrt-nek) megnevezése, továbbá az engedélyszámok. Az engedélyszám valóban az IOFkC Zrt-hez tartozik. Akkor minden rendben? Nos, korántsem. 2015 májusától ugyanis a törvény (Fktv. 3. §. (1a) pont) kifejezetten tiltja a képzések kiszervezését, azaz azt, hogy az engedéllyel rendelkező képző a képzés személyi és tárgyi feltételeit együttesen saját szervezeti rendszerén kívül biztosítsa, így a képzésnek ‒ vagy annak egy részének – a megszervezését más szervezetnek alvállalkozásba adva valósítsa meg a képzést. Aki felnőttképzést szervez, annak kell rendelkeznie saját engedéllyel.

Természetesen ellenőriztem, hogy a honlapon kapcsolatként megnevezett két további cég valamelyike rendelkezik-e felnőttképzésre vonatkozó engedéllyel, az eredmény: egyik sem szerepel az engedélyezett felnőttképzők listájában. Van tehát egy engedélyszámunk, amely nem a hirdető cégekhez tartozik, és van két cégünk, amelyeknek nincs engedélyszáma, ergo valószínűleg a hirdetőnek nincs engedélye a felnőttképzési tevékenység folytatására.

Itt kereshetők az engedéllyel rendelkező felnőttképzők, és azok engedélyezett, törölt vagy visszavont képzési programjai.

Az IOFkC Zrt. a jogszabályi rendelkezésekkel minden bizonnyal tisztában van, hiszen saját honlapján szabályosan hirdeti a képzéseit, feltünteti az engedélyszámát, sőt még arra is felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy mire kell ügyelniük a felnőttképzési szerződés megkötésekor. Hihetetlennek tűnt számomra, hogy egy ilyen komoly cég megengedje magának a durván megtévesztő, szakmailag erősen kifogásolható, helyesírási és stilisztikai hibákkal dúsan teleaggatott hirdetések megjelentetését, ezért meg is kérdeztem róla őket: válaszuk szerint valóban vannak az adott városban kihelyezett tanfolyamaik, de nem a SzEKÁL Kft.-t jelölték meg képviseletükként.

Tovább nem nyomoztam, ez a hatóság feladata. Több fórumon elhangzott, hogy az NSZFI (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet mint szakhatóság) szakembereket kért fel a felnőttképzést hirdető honlapok figyelésére, az engedély nélkül vagy szabálytalanul működő cégek kiszűrésére. Egy kérdés azonban továbbra is foglalkoztat: vajon az IOFkC Zrt. tudtával és beleegyezésével, vagy anélkül került a neve és az engedélyszáma a SzEKÁL Kft. honlapjára? És ezek szerint bárki bemásolhatja bármely szabályosan működő cég engedélyszámát a saját hirdetésébe, megtévesztve ezzel a fogyasztókat, minden következmény nélkül? Hirdetőnk ugyanis évek óta zavartalanul végzi a tevékenységét…

SZEZONT A FAZONNAL

A honlapot bújva annyi szabálytalanságra bukkantam, hogy nem egy blogbejegyzést, de akár egy teljes blogot írhatnék belőle. Talán elő is veszem még a későbbiekben további példák kedvéért, de most végezetül nézzük meg azt a bizonyos “Testépítés-fitness edző” tanfolyamot közelebbről (a képzés helyszínét töröltem):

testepites-fitnesz-szemelyi-edzo

Melyik tanfolyamról van szó? Sportedző vagy sportoktató (testépítés-fitnesz szakágban), vagy személyi edző? Erről már írtam, nagyon nem mindegy! A képzés OKJ-azonosítójából (ld. fentebb az engedélyszámoknál) egyébként kikövetkeztethetőek a képzés pontos adatai. Egyetlen OKJ-azonosítót és ahhoz tartozóan (?) több program-engedélyszámot láthattuk. Az 54 813 02-es OKJ-azonosítószám az iskolarendszerű képzésben 2 év alatt, iskolarendszeren kívül 800-900 órában elvégezhető sportedzői képzéshez tartozik.

Az OKJ-s képzések listáját a beszédes azonosítószámokkal (ld. magyarázat) a kormányrendet tartalmazza.

8 hónapos képzés a 2 év helyett? A 2 év jogszabály szerint 2 év , ha iskolarendszerű képzésről van szó. Ha már iskola, és ha már iskolarendszerű képzés, akkor mi újság az ingyenesen megszerezhető szakképesítéssel, tanulói jogviszonnyal, diákigazolvánnyal? Ezekről egyetlen szó sem esik a honlapon. 8 hónap alatt csak iskolarendszeren kívül lehet lezavarni ezt a képzést. Ismét csak arra kell gondolnom, hogy vagy a hirdető fejében zavarosak ezek a fogalmak, vagy a gyanútlan érdeklődőket szándékozik megtéveszteni. És akkor azt még nem is említettem, hogy ehhez az OKJ-azonosítóhoz semmiképpen nem tartozhat a Személyi edző képzés, holott együtt szerepel a honlapon. Mindez elég durva!

A megtévesztés szándékának a gyanúját erősítik a több helyen felbukkanó, tandíjtámogatással kecsegtető szövegek is, amik iskolarendszerű intézmény benyomását kelthetik; bár ez inkább fogyasztóvédelmi kérdés, mint szabálytalanság.

tandijtamogatas

Kicsit lejjebb görgetve még zavarosabb a kép, ha lehet az eddigieket fokozni:

szemelyi-edzo

Na ne… melyik szakember ‒ értsd itt: fitneszszakember ‒ keveri össze a szezont a fazonnal, a sportedzőt (sportoktatót) a személyi edzővel? Ez most komoly??? A hirdető ennyire nincs tisztában a kettő közti képzettség- és végzettségbeli, minőségbeli különbséggel, vagy a leendő résztvevőket akarja tudatosan megtéveszteni? Ha tudatos a megtévesztés, akkor az elég súlyos, mert olyan képzettség (a személyi edzői) megszerzésével kecsegtet, amit a sportedzői / sportoktatói képzés elvégzésével nem lehet megszerezni, így a tanfolyam végén kézhez kapott bizonyítvánnyal ilyen munkakörben nem is lehet legálisan elhelyezkedni. Ha nem szándékos a megtévesztés, akkor felmerül a kérdés: mennyire vehető komolyan az a “sportiskola”, amelyik ilyen szakmai hibákat elkövet a hirdetésében? És mivel munkalehetőséget is beígér a végzett tanfolyami résztvevőknek, az emberben további kérdések is felmerülnek, de ezek már kívül esnek a felnőttképzési szakértő kompetenciáján.

ZÁRSZÓ, AVAGY KINEK KORPÁS A HAJA…?

Miért is áldoztam ennyi figyelmet erre a szabálytalanul, engedély nélkül működő felnőttképzőre?

Először is azért, hogy aki tanulni vágyóként hasonló hirdetésekbe botlik, az tudja, hogy minek nem szabad bedőlni.

Ha valaki úgynevezett OKJ-s (állam által elismert) képzéseket akar hirdetni, szervezni, bonyolítani, akkor nem kérdés, felnőttképzési engedély hiányában ezt nem teheti meg.

Az engedély nem fölösleges formalitás: számos garanciát nyújt a képzésben részt vevők számára is. Így például biztosítja, hogy

  • a képző rendelkezik felnőttképzési szakértő által előminősített képzési programmal,
  • rendelkezik vagyoni biztosítékkal (amely arra szolgál, hogy ha a képzés bármilyen okból meghiúsulna, a befizetett összeget a résztvevő visszakapja),
  • rendelkezik a jogszabály által előírt személyi és tárgyi feltételekkel (azaz olyan oktatókat foglalkoztat, akiknek a képzettsége, végzettsége, szakmai tapasztalata megfelelő, továbbá elméleti és gyakorlati oktatásra alkalmas helyiségeket tud biztosítani),
  • rendelkezik külső értékelő által jóváhagyott minőségbiztosítási rendszerrel,
  • aláveti magát a kötelező hatósági ellenőrzéseknek,

és még sorolhatnám.

Másodsorban azért írtam meg ezt a hosszú bejegyzést, hogy akik most gondolkodnak azon, hogy belevágnának az OKJ-s képzések szervezésébe, kapjanak némi támpontot, hogy milyen hibákat kell mindenképpen elkerülniük. A felnőttképzési törvény tartalmazza az egyes szabálytalanságok jogkövetkezményeit, a büntetési tételeket is (Fktv. V. fejezete), érdemes tanulmányozni.

 

dora
Ő Dóra, aki egykor a Szerencsekereket forgatta a tévében,
és akinek egy reklám kedvéért korpásodni kezdett a haja.
Dórával nem volt semmi baj,
baj akkor van, ha valaki csalással akarja megcsinálni a szerencséjét.
(Kép forrása)

Végül pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy a szabályosan működő, az adminisztrációs terheket és az engedéllyel együttjáró költségeket, kötelezettségeket is viselő vállalkozásokkal szemben kimondhatatlanul unfair, hogy ilyen cégek évek óta lebzselhetnek a felnőttképzés amúgy sem túl bőséges piacán. Még leírni is furcsa, de ez az “iskola” amúgy foglalkoztat a szakmában elismert edzőket (is), és szép számmal bocsát OKJ-s vizsgára végzett résztvevőket. Hogy az ott dolgozó edzőknek mennyire van tudomásuk arról, hogy valami nem szabályos dologban vesznek részt,  azt nem tudom. Ahogy a szállóigévé lett mondás tartja: van az a pénzösszeg, amennyiért már korpásodik az ember haja.

De az igazán furcsa és megmagyarázhatatlan fordulat a történetben az, hogy létezik az a vizsgaközpont, amely fogadja az innen kibocsátott résztvevőket, le is vizsgáztatja őket és kiállítja számukra az OKJ-s bizonyítványt.

Címkék: > > > >

Vélemény, hozzászólás?