“Szeméji eccés” – A képesítéshez kötött tevékenységekről

14993472_1233671356691785_5614654024744413074_n
Vajon milyen “szeméji eccő” képesítéssel rendelkezhet  a hirdetést közzétevő “vállalkozó”? 

A 2054/2013. (XII. 31.) Kormányhatározat tartalmazza azon tevékenységek, munkakörök szakterületek szerinti felsorolását, amelyek végzéséhez, betöltéséhez jogszabály képesítési követelményeket határoz meg. Amely tevékenység szerepel ebben a határozatban, annak folytatásához megfelelő szakképesítéssel kell rendelkezni. Ha valaki olyan munkakörben kíván elhelyezkedni, amely felsorolásra került a fenti jogszabályban, vagy ilyen tevékenység végzésére egyéni vállalkozói engedélyt szeretne kiváltani, akkor be kell mutatnia a megszerzett szakképesítést igazoló dokumentumát (pl. OKJ-s bizonyítvány). Enélkül ilyen tevékenységet végezni nem szabad.

A kormányhatározat tartalmazza a képesítéshez kötött tevékenységek felsorolása mellett azt a jogszabályhelyet is, amely az adott tevékenységre vonatkozik.

Nyitóképünkhöz visszatérve, a a kormányhatározatból kiderül, hogy a képesítéshez kötött sporttevékenységek felsorolását részletesen a 157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet tartalmazza. Ennek 2. §-a így szól:

A szabadidősport területén azok a gazdasági társaságok, amelyeknek a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény alapján bejegyzett fő tevékenysége „93.19. Egyéb sporttevékenység”, „93.29. Máshová nem sorolható egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység” vagy „96.04. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás”, egészségmegőrző és sportszakmai tanfolyamok vezetésére munkaszerződést, megbízási szerződést csak olyan személyekkel köthetnek, akik sportoktató, sportedző, rekreációs mozgásprogram-vezető animátor, aqua tréner, fitness instruktor, gyermekkori mozgásprogram-vezető, orientális táncoktató, személyi edző, szenior tréner és wellness tanácsadó szakirányokban, szakedző, okleveles szakedző, testnevelő tanár, okleveles testnevelő tanár, okleveles gyógytestnevelő tanár vagy gyógytornász képesítéssel rendelkeznek. 

A rendelet mellékletét képező jegyzék alapján pedig egyértelmű a helyzet: természetes személy vagy gazdálkodó szervezet – amibe az egyéni vállalkozás is beleértendő – által végzett egészségmegőrző és sportfoglalkozások (edzésprogramok) vezetése kizárólag megfelelő szakképesítés birtokában végezhető.

Mielőtt tehát bármilyen tevékenység folytatásába fognánk, vagy munkaörre jeletkeznénk, érdemes a kormányhatározatban utánanézni, hogy az adott tevékenység végzése képesítéshez kötött-e.  Ha valaki nem rendelkezik a szükséges képesítéssel, akkor két lehetősége van: vagy megszerzi a szükséges képesítést (pl. felnőttképzés keretében), vagy nem dolgozhat abban a munkakörben.

2016. január 1-től egyébként a munkáltatóknak kötelezően igazolniuk kell, hogy a képesítéshez kötött tevékenység végzésére felvett munkavállaló rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel. A foglalkoztatottat bejelentő adatlap és változásbejelentő nyomtatvány egy új pótlappal bővült, amin a biztosított szakképzettségi adatait is meg kell adni az alábbiak szerint:

  • biztosított magánszemély végzettsége, képzettsége, szakképesítése
  • az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény neve (!!!)
  • és az okirat száma (!!!)

Vagyis nem elég bemondani a végzettséget, azt dokumentumokkal (pl. OKJ-s bizonyítvány) igazolni is kell. A NAV az adatokat ellenőrzést követően, elektronikusan az állami szakképzési és felnőttképzési szerv pályakövetési rendszert működtető nyilvántartása részére továbbítja. Ergo: hamis OKJ-s bizonyítványokkal, diplomákkal is egyre kevésbé éri meg próbálkozni…

 

Címkék: > > > > >

Vélemény, hozzászólás?